Duo-expositie SKIN bij WG-Kunst in Amsterdam met Simon Oud.

16 t/m 25 febr. ’24

Opening door kunsthistoricus en schrijver Alex de Vries, vrijdag 16 febr. ’24 om 17 uur

“Zowel Simon Oud als Hein van Delft zijn gefascineerd door het buitenleven en de pure materie. In deze expositie vinden zij elkaar in het oppervlak: SKIN. Hun aandacht ligt bij de textuur, de tactiliteit, de lichtval en de diversiteit aan natuurlijke kleuren en materialen.

Hein laat schilderijen en wandobjecten zien waarop zand, zavel, klei, leem maar ook ijzerroest toegepast is. Simon toont tijdloze wandobjecten van messing en zink waarvan de oppervlakten al dan niet gepatineerd zijn.

De onderlinge samenhang laat een levendig landschap zien van hun kunstwerken.”  >>>>>

11 juli ’23

In samenwerking met Het Ziltepad, een samenwerking tussen de Stichting Alde Fryske Tsjerken en de Groninger Kerken, zal het MONDRIAANFONDS een bijdrage leveren om de realisatie van de mijn Installatie TIJ mogelijk te maken. TIJ vindt plaats in het Groningse Hornhuizen in de maanden aug-sept-okt 2023. Alle dagen open.

20 juni 2023

Eind 2022 werd ik geïnterviewd door Tom Sintobin m.b.t. zijn bijdrage over turfkunst aan het boek MATERIALS OF CULTURE – Approaches to Materials of Culture Studies”  Liedeke Plate / László Munteán / Airin Farahmand  (eds.)  15 June 2023,  270 pages,  ISBN: 978-3-8394-6697-1

Tom Sintobin is als assistant professor verbonden aan de afdeling Arts and Culture Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn hoofdstuk “DUTCH PEAT” is opgenomen bij Tekst en Recensies klik hier >>>>

Het hele boek is in te zien en ook te koop op de website van [transcript]  klik hier >>>>

MATERIALS OF CULTURE – Approaches to Materials of Cultural Studies 

While the so-called material turn in the humanities and the social sciences has inspired a vibrant discourse on objects, things, and the concept of materiality in general, less attention has been paid to materials, particularly in cultural studies scholarship. With each of its chapters taking a particular material as its point of departure, this volume offers a palette of fresh approaches to materials within the realm of cultural studies. The contributors call for a materials-based perspective on culture, which has become all the more pertinent in times of climate change, energy crisis, conflict, migration, and the lingering coronavirus pandemic.

13 juni 2023

Voor het juni-nummer van het tijdschrift VOLZIN werd ik benaderd door schrijver Kick Bras. Hij beschreef mijn werk in zijn artikel ‘Gefascineerd door Aarde’  als eerste voor de serie Natuur en Kunst. De benadering vanuit betekenisverlening en spiritualiteit staat daarbij voorop.  klik hier >>>>

1 mei 2023

Ik ben uitgenodigd om deel te nemen aan de allereerste tentoonstelling bij STUDIO ERTSKADE 19 Amsterdam met het project SPRING, een bijzondere weekend- tentoonstelling, zaterdag 13 en zondag 14 mei.
Deze Studio is een initiatief van Peer Veneman, Beeldend Kunstenaar, en Linda Boersma, Schrijver en Docent Moderne en Hedendaagse Kunst en Kunsttheorie op Universiteit Utrecht. De 21 deelnemers tonen met 21 uiteenlopende werken een tentoonstelling met werk waarmee de initiatiefnemers zich verbonden voelen.

Op 18 september 2022 verscheen het boek ‘Kleurrijke verhalen uit de Friese kerkgeschiedenis na 1580’. Historisch-Onderzoeker Marie-Anne de Harder vertelt in historisch perspectief over het interieur en over de gang van zaken in de Friese kerken.

Zij vergelijkt in het boek het rouwbord ‘DY’T NET BERNE BINNE’ (‘Die Niet Geboren zijn’) dat ik in 2017 maakte en permanent in de kerk van Wetsens hangt met de eeuwenoude monumentale rouwborden zoals deze in de diverse oude kerken hangen. 

In de tekst valt op te maken dat de uiting van het rouwbord met de Grutto in feite minder exceptioneel is dan de manier waarop de adel en hoge geestelijkheid zich in het verleden in het kerkgebouw liet vereeuwigen. 

6 juni 2022

De Stichting Alde Fryske Tsjerken publiceerde een artikel over mijn werk in de middeleeuwse Friese kerken in de afgelopen jaren. Dit naar aanleiding van de definitieve opname van mijn rouwbord in de collectie van de Stichting. In Wetsens, nabij Dokkum, heeft het werk een defintieve plek gekregen. Voor het artikel klik hier >>>>

11 mei 2022

Rouwbord  “DY’T NET BERNE BINNE” overgedragen aan Stichting Alde Fryske Tsjerken

Het rouwbord “DY’T NET BERNE BINNE” heeft een permanente plek gekregen in de St. Vituskerk in Wetsens, Friesland. Het rouwbord maakte eerder deel uit van de Installatie in Boarnwert in 2017.

Mijn toelichting op het rouwbord en de lokatie Wetsens klik hier >>>>

Bezoekersinformatie kerk Wetsens klik hier >>>>

Voor tekst over de Installatie in Boarnwert klik hier >>>>